Logo Logo
Jak vybrat gril
  • 19.07.2021
  • Grily

Steak, grilovaná zelenina, grilovaný sýr nebo špekáčky. Přesně to jsou jídla, která si můžete připravit na grilu. Pokud se však rozhodnete pro nový gril a začnete s výběrem, tak zjistíte, že na trhu naleznete spoustu různých druhů, typů a modelů grilu. Přesně proto pro Vás máme tento článek, kde si projdeme různé typy grilů a podíváme se, jak velký gril bude ten správný pro Vás!

Nejprve se podíváme na rozdělení grilů podle toho, jestli používají dřevěné uhlí, elektriku nebo plyn. Podíváme se, jak velký by měl gril být a jaké si k němu správně vybrat příslušenství. Pojďme na to!

Typ grilu

Jak jsme již avizovali, prvně se zaměříme na nejdůležitější rozdělení grilů, a to podle toho, jestli používají dřevěné uhlí, elektriku nebo plyn. Při výběru závisí hodně na Vašich možnostech z pohledu použití grilu – chcete gril na balkón nebo zahradní gril? Nevadí, že se bude z grilu kouřit nebo potřebujete bezkouřový gril?

Na dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí je naprostou klasikou, která je nejbližší přírodní formě úpravy potravin nad ohništěm. Dým vycházející z grilování dodává jídlu lehce zauzenou chuť, kterou ze žádného jiného typu grilu nezískáte.

Když už píšeme o uzení, tak udírna přesně patří do této kategorie a v nabídce naleznete taky gril s udírnou. Nejzákladnějšími typy grilů na dřevěné uhlí však jsou standardní gril, sloupový gril, kulatý gril nebo stále oblíbenější kamado. Dým doprovázející grilování však naznačuje, že tento typ grilu nebude vhodný pro použití na balkóně nebo v blízkosti další zástavby. Nicméně na trhu naleznete i bezkouřový gril, který k provětrávání uhlíků používá uzavřený zásobník, díky čemu se dým nedostane ven. Tento typ grilu na dřevěné uhlí můžete tak použít i na balkoně.

Na plyn

Díky jednoduchému ovládání s regulací teploty Vám plynový gril nabízí velmi precizní grilování. Zásluhou těmito vlastnostem a velkému množství modelů je tento typ hojně a s oblibou používaný jako zahradní gril.

Na trhnu naleznete také plynové grily s více hořáky, které umožňují připravit více porcí jídla naráz nebo grilovat zároveň různé druhy jídel s různou intenzitou hořáků. Co k tomu potřebujete je pouze plynová bomba. Sice nezískáte tu zauzenou chuť jako z grilu na dřevěné uhlí, avšak stačí pár minut k tomu dostat gril na provozní teplotu a nemusíte tak zdlouhavě čekat na správnou teplotu uhlíků.

Gril na plyn můžete použít taky na balkóně nebo malé terase. Stolní plynový gril nabízí optimální řešení v podobě malého grilu s více hořáky, které regulací teploty jednotlivých hořáků.

Na elektriku

Rychlý, jednoduchý na ovládání a velmi oblíbený – přesně to je elektrický gril, který je častým řešením na balkóny a malé terasy. Gril na elektriku je sice omezen nutným přístupem k elektrické síti, ale přesně díky tomu je tento gril ze všech typů nejrychleji na provozní teplotě.

Velmi častým typem stolního elektrického grilu je kontaktní gril, na kterém potraviny grilujete rovnoměrně z obou stran, a kromě steaků se používají taky na přípravu toustů či sendvičů. Již zmíněný stolní gril je nejčastějším typem elektrického grilu, a to z důvodu úspory místa v již tak menších prostorech, jako jsou právě balkóny či malé terasy.

Kdo však má více volného místa, pro toho je ideální volbou elektrický gril se stojanem. Grilovací plocha je tak ve velmi příjemné pracovní výšce a opěrné nohy nabízí velmi dobrou stabilitu.

Velikost grilu

Dalším, velmi důležitým parametrem je velikost grilu. Při výběru se orientuje na Vaše prostorové možnosti (zahrada, terasa, balkón) a množství lidí v domácnosti (nebo pro kolik lidí budete nejčastěji grilovat).

Pro rodiny s dětmi doporučujeme velký zahradní gril ve formě plynového grilu, který nabídne dostatek prostoru pro grilování více porcí naráz. Pokud však k dispozici pouze balkón, ale přesto byste chtěli pro svoji rodinu něco ugrilovat, tak doporučujeme stolní plynový gril nebo elektrický gril se stojanem.

Pro rodiny či větší akce jsou kromě velkých plynové grilu vhodné i kamada nebo větší otočný gril na dřevěné uhlí.

Příslušenství ke grilu

Zde nesmíme jinak začít než s kvalitním roštem. Pokud nepoužíváte kontaktní gril nebo grily s grilovací deskou, tak je to právě rošt, na kterém se bude Vaše jídlo grilovat. Rozhodně doporučujeme nerezový rošt, který nabízí odolnost vůči rzi a jednoduchou údržbu.

Dalším základním vybavením jsou samozřejmě grilovací kleště, grilovací rukavice, steakový nůž, grilovací jehla nebo štětec na potírání marinádou. I již zmíněná grilovací deska je možným příslušenstvím, díky kterému můžete na grilu například připravit vajíčka či pizzy.

Závěr

Tak to bychom měli. Podívali jsme se na různé typy grilů, jaké jsou jejich vlastnosti, silné a slabé stránky. Již taky víte, podle čeho vybrat správnou velikost grilu a prošli jsme si základní příslušenství a vybavení ke grilu. Přejeme tedy úspěšné grilování s novým grilem a uvidíme se u dalšího článku